Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 11:31 - Първи ноември – Денят на народните будители
Автор: vasilpp Категория: Лични дневници   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0



 Първи ноември – Денят на народните будители

Денят на народните будители е посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Днес е Първи ноември. Ден, на пръв поглед неотличаващ се с нищо особено, но в същото време – много важен за всички нас. Особено за онези, които все още вярват че освен физическо, човек е И духовно същество! 1 ноември е денят на народните будители – онези, които преди много, много години запалиха искрата на културата, просветата и изкуството в душите ни. А и на всички онези, които дори в съвременното ни технизирано, комерсиализирано и компютризирано общество продължават с мисионерски плам да се грижат за културното и духовно израстване на нашия народ.

Нещо повече е казано тук в посланието на апостол Павел.

Римляни 13:11;14 “И това вършете като знаете времето, че часът е вече настанал да се събудите от сън; защото спасението е по-близо до нас сега, отколкото, когато изпърво повярвахме. Нощта премина, а денят наближи; и тъй нека отхвърлим делата на тъмнината, и да се облечем в оръжието на светлината. Както в бял ден нека ходим благопристойно, не по пирования и пиянства, не по блудство и страстолюбие, не по крамоли и зависти. Но облечете се с Господа Исуса Христа, и не промишлявайте за страстите на плътта.”

Събуждането на народа към Христовото спасение е най–важната част в живота ни. Както казах човек не трябва да бъде свободен само от физическо робство, но на първо място от духовното. Понеже първо е духовното, а после плътското. Когато размениш приоритетите, дори в общество, което днес изглежда свободно физически, духовно то не е. Народът не знае какво да прави със свободата, ако не е духовно просветен. Затова Исус, Апостолите и техните ученици не спираха да просвещават народа, за да отварят очите на слепите. Братята Кирил и Методий не се спряха пред нищо докато не донесоха светлината на Неговото слово на разбираем наш език, за да се просвети народа в познаване на истината. Истина, която ни прави свободни!

 

Йоан 12:36. „Докле имате светлината, вярвайте в светлината, за да станете просветени чрез светлината. Това изговори Исус и отиде, та се скри от тях.”

Васил Петров



Тагове:   будители,   първи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasilpp
Категория: Лични дневници
Прочетен: 57009
Постинги: 27
Коментари: 9
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031