Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 11:44 - Народни будители
Автор: vasilpp Категория: Новини   
Прочетен: 1403 Коментари: 1 Гласове:
3



   1 Ноември е 305-ият ден в годината според григорианския календар (306-и през високосна). Остават 60 дни до края на годината. Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители в стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България. Това е добре, когато някой събужда някого от духовен сън. Лошото е, когато друг се опитва да го преспи и отчае. Днес повече от всякога българският народ има нужда от будители, а не само да се сещаме за тези, които вече са го направили някога давайки живота си за тази кауза.

Какво значи да си будител? Според мен на първо място ти трябва да си събуден от сън и това духовно просветление да искаш да го дадеш и на другите около теб, понеже виждаш що е добро. Това е, което искам да кажа е, че повечето хора днес са заспали относно всяка истина, която извира от създателя на живота. Всеки гледа на правдата като образ, който самия той е създал, но създател на всичко в библията се казва, че е Бог. Ефесяни 3:8-9. „На мене, най-нищожния от всички светии, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство; И да осветлявам всичките в наредбата относно тайната, която от векове е била скрита у Бога, създателя на всичко.”

Българският народ трябва да бъде просветен с познанието за Бог, за да има истински градивен духовен растеж. Без него сме обречени на погибел и разруха. Народ без култура и образование става роб на самия себе си. Културата е това, заради което съществуват народът и държавата. Нека ви предложа една статия за срещата на Дмитрий Лихачов с българската университетска общност отпреди три десетилетия разказва Николай Гусев.

Беше лятото на 1981 г.В сградата на Софийския университет заседаваше Първият международен конгрес по българистика (23 май-3 юни). Макар и преподавател, нямах достъп до откриването – там местата бяха ограничени и запазени само за „отговорните другари“. Но след откриването всеки можеше да посети съответната презентация на конкретния интересуващ го участник. Избрах да чуя двама автори: руснака академик Дмитрий Лихачов и българина проф. Марко Марков (юрист, живеещ в Швейцария, автор на “Droit de l’espace”, бивш университетски преподавател). Малката аудитория – първата вдясно на партера в северното крило – едвам побра желаещите да чуят академика. Тогава този висок (не само на ръст!) Приятел на нашия народ каза почти същото като в последното си интервю: „Български приятели, Не забравяйте, че вие сте най-древната от съществуващите днес културен нация, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древна култура. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първата от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето… И нека да не забравяме, че една малка нация може да се прослави… единствено с постиженията си в областта на културата. Какво е културата? Културата е това, заради което съществуват народът и държавата. Това е единственото, поради което съществуват. За да се пие, да се яде, да се поставят световни рекорди – заради това не си струва да съществува една нация. Целта на нацията, огромната цел, е създаването на култура. Онова, което академикът не можеше да каже в онзи момент – по разбираеми причини – но което викаше от всеки ред на неговото творчество и личен пример – е казано в прав текст в това последно интервю: „И тъкмо в това е приликата ни с Бога – Бог е създал човека по Свой образ и подобие не защото му е дал очи, нос, коси и т.н. – не в това е приликата ни с Бога (и ако е в това – не това е същественото) – Бог е създал човека като творческа личност, като създател, и сред народите предимство имат народите-творци, а не онези, които побеждават и разполагат с по-голема военна мощ. Нито войните, нито развлеченията, нито дори щастието да имаш многобройна челяд, са целта на човешкото съществуване. Народите, държавите, нациите – изобщо човечеството – съществуват, за да създават култура, да създават културни ценности. И това много добре са разбирали хората преди нас: държавата трябва да дава пари за културата, а не културата да събира пари за държавата. Защото изкуството – което и да е изкуство – ако е истинско, то учи на нравственост, учи на трудолюбие, учи ни да бъдем внимателни един към друг, и преди всичко ни учи на човеколюбие.“

Ефесяни 2:12 „В онова време бяхте отделени от Христа, странни на Израилевото гражданство и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда и без Бога на света.” Това е да си бил сляп и приспан духовно. Българите трябва да бъдат изцелени от тази духовна слепота и събудени към заветите на обещанията на Бог. Днес, сам Исус издига хора като теб и мен изпълва ги със Святия Дух, дава им сила, освещава ги, за да бъдат истинските будители за времето си. Не бива да спим като другите, които нямат надежда в сърцето си, но трябва да прославим Бог с телата и душите си, които са вече Негови. 1 Коринтяни 6:20. „Защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии].” От всички нас се очаква да събудим света за Божията спасителна милост, затова и днес на този празник ние също можем да кажем тези думи на апостол Павел към Ефесяни 5:13;14 „А всичко, което се изобличава, става явно чрез светлината; понеже всяко нещо, което става явно е осветлено. Затова казва: Стани, ти, който спиш, И възкръсни от мъртвите, И ще те осветли Христос.” Българино предай живота си на Исус и бъди будител на света за този век чрез Святия Дух, които ще огрее сърцето ви с познаване в Божията премъдра любов.

Честит празник будители на народа! 

С много обич Епископ Васил Петров  

 



Тагове:   народни,   будители,


Гласувай:
3



1. danailvdimitrov - "българските просветители, книжовници, революционери и свети будители в стремеж към образование и книжовност."
01.11.2013 11:58
В това определение за съжаление думата "революционер" е излишна.

Всеки революционер е "бунител" а не духовен съветник и будител.

Честит празник за всички които днес 1 Ноември (по стар стил) честват паметта на Св.Иоан Рилски Чудотворец и небесен застъпник за цяла България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasilpp
Категория: Лични дневници
Прочетен: 57173
Постинги: 27
Коментари: 9
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930