Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 10:50 - Честит празник на всички които обичат словото, работят със него и са просветени в истините на Божието слово Библията.
Автор: vasilpp Категория: Новини   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
2



 Братята Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος κα Μεθόδιος, на църковен старославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи), известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Двамата братя превеждат и популяризират Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковнославянски и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Те са Славянски апостоли.

Братята са родени в Солун, като деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв [2] (на гръцки: Λέων, Леон), подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Това многобройно семейство според житиеписеца на Константин е „от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област“. Те са високопоставени поданици на Византийската империя. Приема се, че родителите Лъв и Мария, като византийски аристократи, са ромеи, а разговорен славянски език братята, които са полиглоти, научават на пазара в Солун.

Благодарим на Бог за светии като тези двама мъже, решили да доведат до познание на истината и нашият народ, посредством ограмотяване и прочит на Библията на разбираем за нас език.

Днес ние четем Божието слово и вярваме в Господ Исус Христос като наш Спасител посредством слушане Христовото слово.

Римляни 10:17. „И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.”

А всичко е от Бог, който дава на всички щедро, защото Той е началото и краят, Алфа и Омега, Първият и Последният, да бъде Нему слава от досега и до века. Амин!

Йоан 1:1-4 „В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.”

Епископ Васил Петров



Тагове:   методи,   Братята,   кирил,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasilpp
Категория: Лични дневници
Прочетен: 57389
Постинги: 27
Коментари: 9
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930